DEN HAAG - Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zal zich kandideren als voorzitter van de eurogroep.

Dat heeft hij donderdag officieel aangekondigd tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Hij zal zijn kandidatuur vrijdag indienen bij de huidige voorzitter van de eurogroep, de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker.

Dijsselbloem zei verder dat "zover hij weet" hij de "eerste en de enige" is om zich kandidaat te stellen.

Belangen

Tijdens het debat benadrukte een groot deel van de Tweede Kamer dat als Dijsselbloem daadwerkelijk wordt benoemd als voorzitter van de 17 eurolanden, de Nederlandse belangen in de Europese Unie daar niet onder mogen lijden.

Om aan die wens tegemoet te treden zal staatssecretaris van Financiën Weekers de Nederlandse belangen in de Eurogroep gaan behartigen, zoals de VVD had voorgesteld.

Combineren

Zelf zal Dijsselbloem ook gewoon minister blijven. Volgens hem zijn de twee functies te combineren, hoewel hij toegaf dat hij hard zal moeten gaan werken. "Ik blijf staatsrechtelijk verantwoordelijk en zal debatten met de Kamer blijven voeren.''

Verder zei hij "geen kunstmatige scheiding" te gaan aanbrengen tussen zijn functies als voorzitter en als minister. "Ik blijf ook de Nederlandse standpunten verwoorden. Daarover zal ik transparant zijn en verantwoording afleggen aan de Kamer", aldus Dijsselbloem.

Volgens hem is het voorzitterschap voor "zowel de toekomst van de eurozone, als voor Nederland een belangrijke plek" om te vervullen. "Het is ook in het Nederlands belang dat er tijdig goede besluiten worden genomen. De Europese en Nederlandse belangen lopen daarin parallel."

Spreekbuis

De SP is samen met de PVV tegen de benoeming van Dijsselbloem, omdat hij dan "spreekbuis dreigt te worden van Brussel".

De PVV vindt zelfs dat de minister zal moeten opstappen als hij de functie krijgt. "De minister kan geen twee petten dragen, dan dreigt belangenverstrengeling", aldus Tony van Dijck. 

D66-leider Alexander Pechtold daarentegen feliciteerde de minister alvast, maar stelde nog wel vragen over hoe de nieuwe functie te combineren is met het oplossen van de binnenlandse financiële problemen.

PvdA

Volgens de PvdA is de praktische invulling rond de benoeming echter "in eerste instantie aan het kabinet". 

Wel toonde PvdA-Kamerlid Henk Nijboer zich er groot voorstander van "als Nederland niet alleen in de cockpit zit, maar ook aan de stuurknuppel". De PvdA vindt in ieder geval dat Dijsselbloem voldoet aan het gewenste profiel.

Daarbij noemde Nijboer als criteria van de benoeming: "De eurocrisis moet worden opgelost, het Nederlands belang moet worden gediend en de Kamer moet met de minister over ieder onderwerp kunnen blijven spreken."

Terecht

GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver is eveneens enthousiast dat Dijsselbloem mogelijk de nieuwe eurogroep-voorzitter wordt.

Volgens hem is de angst terecht van collega-Kamerleden dat er met de benoeming een einde zou komen aan de eurosceptische houding van Nederland: "Niet langer zullen we er met gestrekt been ingaan in Europa, en dat is goed."

Opvolging

Het is de laatste keer dat de Tweede Kamer spreekt met minister Dijsselbloem, voordat maandag de huidig voorzitter Jean-Claude Juncker aftreedt en Dijsselbloem wellicht dan benoemd wordt.

Binnen Europa wordt Dijsselbloem gezien als geschikte kandidaat voor de opvolging, mede omdat Nederland als een van de weinige eurolanden nog de AAA-status heeft.

Lees hier het profiel van Jeroen Dijsselbloem