DEN HAAG - GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik wil de 25.000 leden van de partij laten stemmen bij fundamentele kwesties. 

Hij zegt dat woensdag in een interview met het wetenschappelijk bureau van de partij.

Volgens Van Ojik is GroenLinks niet de enige partij die last heeft van interne conflicten.

''De professionele politieke elite is soms te arrogant om elkaar te groeten, laat staan om gewone leden erbij te betrekken. Dat gebeurt bij ons ook. Bij Kunduz, de nota 'Vrijheid Eerlijk Delen', het Lente-akkoord.''

 Als partijen die kloof niet weten te dichten, zijn ze ''ten dode opgeschreven''. Hij wil daarom belangrijke besluiten niet alleen voorleggen op het jaarlijkse partijcongres, waar maar een klein deel van de leden komt, maar aan alle 25.000 GroenLinks-leden.

Van Ojik gaat in het interview ook nog eens in op de dramatische verkiezingsuitslag afgelopen september. De partij hield toen vier van de tien zetels over. ''De vier zetels die we nu hebben, zie ik als een incident, een gevolg van een toevallige samenloop van omstandigheden: wij hebben het verkloot, de PvdA had een goede campagne.''

De uitslag, die leidde tot een diepe crisis in de partij waarbij zowel partijleider Jolande Sap als het partijbestuur sneuvelde, betekent volgens Van Ojik niet dat de partij van koers moet veranderen.