DEN HAAG - Bijna de helft van de lokale SGP-politici, 48 procent, zou best graag vrouwen de eigen partij zien vertegenwoordigen in gemeenteraden, Provinciale Staten en de Eerste en Tweede Kamer.

Dat maakt het EO-programma De Vijfde Dag althans op uit een eigen peiling onder 127 raadsleden, Statenleden, burgemeesters en wethouders. Maar slechts 15 procent van de ondervraagde SGP'ers verwacht dat er ook vrouwen op hun lokale kieslijst komen.

Drie politici dreigen hun lidmaatschap op te zeggen als vrouwen de partij echt zouden gaan vertegenwoordigen.

''De man is eerst geschapen en daarom het hoofd van de vrouw en treedt zodoende als bestuurder naar buiten'', oordeelt een ondervraagd raadslid. De peiling en reacties daarop zijn woensdagavond te zien in De Vijfde Dag op Nederland 2.

Reglement

De SGP-partijleiding maakte maandag bekend dat de belemmeringen voor vrouwen op de kieslijst in het reglement geschrapt worden. De partij handhaaft wel het standpunt dat ''het regeerambt de vrouw niet toekomt''.

Dat betekent dat ze vindt dat vrouwen niet actief zouden moeten worden in de politiek, maar dat de vrouw formeel wel een poging mag doen.

Achterban

Ruim 70 procent van de SGP-achterban staat ook in grote lijnen achter het voorstel van het hoofdbestuur van de partij om vrouwen formeel toegang te geven tot de kieslijsten, bleek woensdag ook al uit onderzoek van het Reformatorisch Dagblad onder meer dan 1100 lezers van deze krant, die in SGP-kring veel wordt gelezen.

Van de ondervraagden is 48,3 procent het helemaal eens met de handelwijze van het SGP-bestuur en 23,5 procent gedeeltelijk. De rest denkt dat het bestuur beter had kunnen afwachten waarmee de regering zou komen.