
Cameron speecht in Nederland over Europa
Hij komt daarvoor vrijdag naar ons land. Dat heeft zijn woordvoerder maandag laten weten.
Cameron koos Nederland voor het geven van zijn toespraak, omdat ons land een van de oprichters is van de Europese Unie.
Bovendien lijkt Nederland op het Verenigd Koninkrijk, aldus de zegsman. Nederland kijkt als wereldhandelsland volgens hem goed buiten zijn landsgrenzen.
Kritiek
De Britse premier heeft forse kritiek op de manier waarop de EU opereert. Volgens verschillende Britse media wil de premier onder meer pleiten voor minder zeggenschap voor Brussel. Het opzeggen van het EU-lidmaatschap gaat hem echter te ver.
''Hij vindt het belangrijk zijn visie erover te geven dat het in het Britse belang is om lid te blijven van de Europese Unie, maar wel in een veranderde relatie'', aldus de woordvoerder.
Waar in Nederland Cameron de speech houdt, wordt pas op het laatste moment bekendgemaakt in verband met de veiligheid. Cameron en premier Mark Rutte ontmoeten elkaar op vrijdag. De Britse ambassade in Den Haag kon niet zeggen waar of wanneer dat plaatsvindt.
Overvragen
De Britse regering moet de Europese Unie niet overvragen. Dat stelt PvdA-Kamerlid Michiel Servaes maandag in NRC Handelsblad.
Volgens Servaes is de premier welkom om zijn toespraak hier te houden, maar betekent dit niet ''dat we Camerons wensenlijstje straks voor de lieve vrede zomaar moeten accepteren''. De Britse regeringsleider zal zijn rede vrijdag in ons land houden.
Nog niet bekend
Wat Cameron gaat zeggen, is nog niet bekend. Maar het wensenlijstje dat binnen zijn partij circuleert, kan in elk geval niet de goedkeuring wegdragen van Servaes. Het gaat dan om minder bemoeienis vanuit Brussel met sociale minimumnormen, een beperking van vrij verkeer voor werknemers en minder toezicht op banken.
Volgens Servaes zou instemming met deze wensen ''het einde betekenen van het gelijke speelveld dat de basis vormt voor de interne markt''.
De woordvoerder Europa van de PvdA in de Tweede Kamer acht het van ''groot belang'' dat de Britten een actieve rol blijven spelen binnen de EU. Ons land en de EU is er volgens hem ''veel aan gelegen'' om de Britten in de Unie te houden.