AMSTERDAM – Er moet een einde komen aan de schijnconstructies waarmee sommige Poolse arbeiders in de Nederlandse tuinbouw werken.

Dat vindt PvdA-Kamerlid John Kerstens, die hierover vragen heeft gesteld aan minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken.

Kerstens reageert hiermee op de oproep van de Westlandse wethouder Arne Weverling, die deze schijnconstructies waarneemt in zijn gemeente. Nederlandse uitzendbureaus in Polen bieden Poolse werknemers die naar Nederland komen een gangbaar Pools loon van rond de 500 euro per maand. 

Dat loon wordt vervolgens aangevuld met een Nederlandse onkostenvergoeding van 1000 euro waar geen belasting over hoeft te worden betaald.

Geen plaats

Voor uitzendbureaus die deze constructies hanteren "behoort geen plaats te zijn op de Nederlandse arbeidsmarkt", vindt Kamerlid en oud-voorzitter FNV Bouw Kerstens. Dit omdat ze onrechtmatig concurrentievoordeel behalen "ten koste van Poolse en Nederlandse werknemers als ook van de Nederlandse staat, die immers inkomsten wordt onthouden".

Kerstens vraagt de minister om de antwoorden op zijn vragen voor het Algemeen Overleg van 17 januari klaar te hebben.