HILVERSUM - De Tweede Kamer heeft niets gedaan met eerdere rapporten over de omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur.

Dat zei Wolter Lemstra, oud-voorzitter van de commissies Lemstra-I en -II die in 2009 en 2010 al onderzoek naar de neuroloog verrichtten, vrijdag in het radioprogramma AVRO Vrijdagmiddag Live.

Het verbaast Lemstra dat er afgelopen week Kamervragen zijn gesteld over de neuroloog.

''Het rapport van toen is onder druk van de Kamer tot stand gebracht, omdat zij de minister vroegen in kaart te brengen wat er gebeurd is na het vertrek van Jansen Steur in 2003. Dat hebben we dus uitvoerig gedaan, maar tot mijn verbazing is dat rapport nooit officieel besproken.''

Schippers

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) had liever gezien dat de zaak van Jansen Steur bij de tuchtrechter was beland. Dat zou haar voorkeur hebben gehad, zei ze vrijdag na afloop van de ministerraad.

Jansen Steur liet zich uitschrijven uit het artsenregister, waardoor hij in Nederland niet meer als arts kan werken. Van een tuchtzaak is het toen niet meer gekomen.

Schippers stelt dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) artsen nu actiever aanpakt, maar ze wil niet oordelen over het optreden van de inspectie in een zaak van een paar jaar geleden.

Diploma's

De minister pleitte er al eerder voor dat landen niet alleen elkaars diploma's erkennen, maar ook de sancties die artsen opgelegd krijgen. Dat ligt nu erg moeilijk omdat de registratie van artsen niet in alle landen een taak van de landsregering is.

Ook is het niet te doen om alle buitenlandse ziekenhuizen te waarschuwen voor een omstreden arts, ook omdat het niet altijd bekend is.

Sterftecijfers

Letselschade-expert Yme Drost wil dat er een vergelijkend onderzoek komt naar de sterftecijfers in het Medisch Spectrum Twente (MST) in de periode Jansen Steur er werkte. 

Het onderzoek naar de sterftecijfers zou volgens Drost een statistische vergelijking moeten zijn tussen de sterftecijfers over de periode 1995-2004 van patiënten van Jansen Steur afgezet tegen de cijfers van andere neurologen in die periode.

Drost behartigt de belangen van een aantal gedupeerden van Jansen Steur. Volgens hem zou een statistisch onderzoek het algemeen belang dienen. ''Het is een signaal dat als artsen klungelen in dit land, de onderste steen boven zal komen.''

Drost pleit ook voor een commissie die onderzoek doet naar secties die Jansen Steur zonder toestemming zou hebben uitgevoerd.