BRUSSEL - De volgende voorzitter van de eurogroep, de vergadering van de ministers van Financiën van de 17 eurolanden, spreekt een taal uit de Benelux-landen.

De huidige, maar binnenkort vertrekkende voorzitter, Jean-Claude Juncker, zei dit donderdag in het Europees Parlement in Brussel. Hij wilde geen naam noemen.

Sinds half december zingt de naam van de Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem in Europa rond.

De PvdA-bewindsman zou zowel goed liggen bij het streng op begrotingsdiscipline hamerende Duitsland en het voor meer Europese solidariteit pleitende Frankrijk.

De Belgische favoriet is minister van Financiën Steven Vanackere. Wat tegen hem pleit is het feit dat landgenoot Herman van Rompuy al Europees president is.

Juncker zei vol vertrouwen te zijn dat zijn opvolger op de aanstaande vergadering van de eurogroep op 21 januari gekozen zal worden. "Omdat ik dan stop.''

Hij zei dat de baan van voorzitter van de eurogroep eigenlijk een fulltimebaan is. "Maar anderen delen deze mening niet.''

Frankrijk

Donderdag werd ook bekend dat Frankrijk het verzet tegen de mogelijke aanstelling van Dijsselbloem heeft gestaakt.

Het land mag de voorzitter leveren voor een nieuw toezichtsorgaan bij de Europese Centrale Bank. In ruil gaat Frankrijk akkoord met de benoeming van Dijsselbloem tot voorzitter van de eurogroep. 

Frankrijk wilde eigenlijk dat de eigen minister van financiën Pierre Moscovici de nieuwe voorzitter van de eurogroep zou worden.

Nu de Française Danièle Nouy voorzitter mag worden van de nieuwe ‘supervisory board' van de ECB, verzet Frankrijk zich niet meer. Dat melden Franse media op basis van anonieme bronnen.