AMSTERDAM - De benoeming van Jeroen Dijsselbloem als de nieuwe voorzitter van de eurogroep is formeel rond. Frankrijk heeft voorlopig geen bezwaren tegen de minister van Financiën.

Dit meldt het Duitse Handelsblatt op basis van anonieme bronnen. Dijsselbloem wordt op 21 januari benoemd, zeggen Europese diplomaten.

Het ministerie van Financiën zegt tegenover NU.nl geen commentaar te willen geven.

Dijsselbloem zou vooral de steun hebben van Duitsland omdat Nederland een AAA-rating heeft. Komende woensdag reist Dijsselbloem af naar Frankrijk. Als hij daar een goede indruk maakt, zou ook de Franse regering geen problemen hebben met de benoeming.

Momenteel is Dijsselbloem in Italië. Afgelopen maandag bezocht hij Brussel voor een gesprek met EU-president Herman Van Rompuy en de Belgische en Luxemburgse ministers van Financiën.

Favoriet

In december ontstonden al snel geruchten dat Dijsselbloem favoriet was voor de positie van de nieuwe voorzitter. Onder andere Wolfgang Schäuble, de Duitse minister van Financiën, en José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, hebben openlijk hun steun uitgesproken.

Jean-Claude Juncker, de huidige voorzitter van de eurogroep, legt in januari zijn functie neer. Ook hij zegt een voorkeur te hebben voor Dijsselbloem als opvolger.