BRUSSEL - Brussel verwacht nog dit half jaar een akkoord over een zwarte lijst voor artsen in de Europese Unie.

De Europese Commissie hamert al een tijd op een dergelijk overzicht van geschorste dokters.

In de EU-lidstaten en in het Europees Parlement zou er grote steun zijn voor het voorgestelde waarschuwingssysteem, waarbij landen elkaar moeten informeren over het intrekken van een doktersvergunning.

''Europa moet een mechanisme creëren dat alle lidstaten verplicht om informatie over geschorste dokters met elkaar te delen.

We hopen dat hierover voor eind juni een akkoord wordt bereikt'', aldus Europees commissaris Michel Barnier (Interne Markt) maandag. In Nederland was er ophef ontstaan over de uitgeschreven Nederlandse arts Ernst Jansen Steur, die in een Duits ziekenhuis aan de slag kon.

Schippers

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) ziet het waarschuwingssysteem tussen instanties van EU-landen als een eerste stap. Ze is blij dat Brussel het tempo versnelt, aldus haar woordvoerder.

Schippers zette ruim 1,5 jaar geleden de zwarte lijst voor ''medische prutsers'' op de Europese agenda. Ze oogstte toen bijval van meerdere Europese collega's.

De bewindsvrouw bekijkt met een aantal landen wat er onderling al geregeld kan worden. In Nederland staat sinds meerdere jaren een officiële zwarte lijst van zorgverleners en -instellingen op het internet.