RABAT - Marokko probeert samen met andere landen Nederland te bewegen kortingen op uitkeringen van gerechtigden in het buitenland terug te draaien. 

Marokkaanse media meldden dat de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken, Saad Dine al-Otmani, heeft beklemtoond dat Marokko samen met andere landen, vooral Egypte, Tunesië en Turkije, het Nederlandse beleid aanvecht.

Nederland besloot afgelopen jaar uitkeringen aan mensen die buiten de EU wonen, sterk te verminderen en zelfs af te schaffen in 2014.

Daarvoor is de wet woonlandbeginsel in het leven geroepen die met ingang van 1 januari 2013 uitkeringen voor kinderen, wegens arbeidsongeschiktheid of aan nabestaanden rigoureus beperkt.

De ontvangers hebben premie voor de uitkeringen betaald en sommigen zijn naar bijvoorbeeld Marokko teruggegaan met de verzekering dat de uitkering wordt gehandhaafd.

Standpunt

In sommige Marokkaanse media wordt de regering in Rabat verweten geen duidelijk standpunt te laten horen, maar volgens al-Otmani is ze er druk mee bezig. Het dossier wordt op de voet gevolgd en iedere week overleggen medewerkers van zijn ministerie met mensen van de ministeries die gaan over de Marokkanen in het buitenland en die belast zijn met de sociale zekerheid.