DEN HAAG - De PvdA wil opheldering van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken over een bericht dat overheidssubsidies om ouderen aan het werk te krijgen of te houden zinloos zouden zijn.

Tweede Kamerlid Mariëtte Hamer heeft vrijdag schriftelijke vragen gesteld aan haar partijgenoot.

Volgens het dagblad Trouw blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) en onderzoeksbureau SEO dat jaarlijks 2 miljard euro wordt besteed aan bonussen, premiekortingen en andere maatregelen om ouderen aan de slag te krijgen. Het effect zou volgens het CPB vrijwel nihil zijn.

Hamer wil weten of de cijfers kloppen. Zo ja, dan zou Asscher in overleg met vakbonden en werkgevers moeten bekijken of het geld op een betere manier gebruikt kan worden om ouderen aan het werk te helpen of te houden.

Kort door de bocht

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken noemde het vrijdag op Radio 1 "een beetje kort door de bocht'' dat alle subsidies voor oudere werknemers niet zouden werken. Ze wees erop dat de arbeidsdeelname van 55-plussers de laatste 10 jaar flink is gestegen.

Wel moet de bekendheid van de subsidieregelingen beter worden, zei ze. Volgens de PvdA-bewindsvrouw staat de positie van ouderen op de arbeidsmarkt al "met stip geagendeerd'' bij het overleg met de sociale partners.

Klijnsma zei ook dat als het niet lukt meer ouderen aan de slag te houden, ze de werkgevers daarop nadrukkelijk zal aanspreken.