DEN HAAG - Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft een beroep gedaan op de politievakbonden om het overleg over de Nationale Politie te hervatten.

''We staan aan het begin van een grote reorganisatie, dus ik mag ook een beroep doen op hen om hun verantwoordelijkheid te nemen'', zei de bewindsman donderdag bij de startceremonie voor de Nationale Politie.

De vier landelijke politievakbonden verlieten in november het formele overleg, in verband met een vertrouwensbreuk. De vakorganisaties NPB, ACP, AMPV en VMHP menen dat de minister de afspraken, onder meer over de cao, niet nakomt.

Voorzitter Gerrit van de Kamp van de ACP besloot niet naar de ceremonie in Den Haag te gaan omdat hij ''een feest op dit moment ongepast'' vindt. De ACP is wel voorstander van de vorming van de Nationale Politie.

Overleg

Opstelten zei nog dat hij ''dag en nacht bereikbaar'' is voor overleg. Hij is ervan overtuigd dat het formele overleg binnenkort weer van start zal gaan. De bonden en het ministerie overleggen nog wel informeel met elkaar. Na het kerstreces wordt bekeken of en wanneer er weer gepraat wordt.

De politiebonden zijn al langer kritisch op hoe de nieuwe politie wordt gevormd. ''In de huidige plannen van de Nationale Politie worden veel te veel taken op het bordje van de politiemensen gelegd. Het effect van de plannen is bovendien dat er torenhoge verwachtingen worden gewekt bij burgers die niet kunnen worden waargemaakt.''

Niet blij

De ACP is er ook niet blij mee dat de nieuwe politietop al een reorganisatie van het personeel is begonnen, ''terwijl de spelregels tussen de minister en de politievakbonden nog niet definitief zijn vastgesteld''. Het politiepersoneel zou er de dupe van worden dat de plannen worden ''doorgedrukt'' ondanks dat de bonden kritische adviezen hebben gegeven.