DEN HAAG - In totaal 105 wethouders hebben in 2012 gedwongen het veld moeten ruimen.

Dat beweert VNG Magazine, het officiële blad van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, op basis van eigen onderzoek.

Het gedwongen vertrek van ongeveer twee wethouders per week is zelden geëvenaard. Alleen in 2004 en 2008 vielen de wethouders ook in een dergelijk tempo. Opvallend genoeg gaat het telkens om het tweede volledige jaar dat de wethouders in het zadel zitten na raadsverkiezingen.

De voornaamste reden voor het gedwongen vertrek van een wethouder is financieel wankel beleid. Als er kosten- of budgetoverschrijdingen dreigen, is de kans reëel dat de wethouder zijn biezen moet pakken, concludeert VNG Magazine.

Integriteitsproblemen

Integriteitsproblemen komen het vaakst in de media. Zo ging bijvoorbeeld het vertrek van de Roermondse wethouder Jos van Rey, die inmiddels verdacht wordt van ambtelijke corruptie, met veel rumoer gepaard.

Aan het vertrek van een wethouder ligt echter maar zelden een integriteitsprobleem ten grondslag.

Veel te hoog

De Wethoudersvereniging weet dat er ''zo ongeveer gemiddeld twee wethouders per week aftreden''. Directeur Ton Roerig: ''En helaas is dat cijfer veel te hoog.'' Volgens hem is het vak van wethouder in de loop der jaren veranderd en ingewikkelder geworden.

''Nu is het een vak. Vroeger was het een roeping. Maar dan wel een waar je meer of minder geschikt voor kunt zijn.'' De vereniging kwam in december met een 'professionaliseringsprogramma' voor wethouders.

Dat is een breed opleidingsprogramma waar iedere wethouder zijn of haar voordeel mee kan doen. Ook zijn er thema- en intervisiebijeenkomsten.