DEN HAAG - De Nederlandse staat lijdt vanaf dit jaar verlies op de miljardeninvesteringen die in 2008 zijn gedaan om de Nederlandse banken te redden.

Volgens minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) betaalt de overheid meer rente over het geld waarmee ze de banken heeft gesteund dan het dividend dat de banken hiervoor betalen.

Dijsselbloem heeft dat gezegd op een lokale PvdA-receptie in Nijmegen. Zijn woordvoerder heeft een bericht hierover in De Gelderlander en enkele andere regionale kranten donderdag bevestigd. Binnenkort stuurt de minister een brief naar de Tweede Kamer met meer informatie. Daarin worden ook cijfers genoemd.

Volgens Dijsselbloem kunnen banken door de economische crisis minder dividend uitkeren aan aandeelhouders.

Kritisch

De minister beseft dat hij geen leuke boodschap brengt. De Nederlandse bevolking is volgens hem terecht kritisch op de bankensector, maar de steunmaatregelen waren nodig.

Het kabinet werkt hard om de sector uit de gevarenzone te krijgen. Dat gaat nog een paar jaar duren.

Tweede Kamerlid Eddy van Hijum van het CDA lijkt niet zo blij dat hij de informatie via de media heeft moeten vernemen. "Bijzondere manier om de Kamer te informeren'', twittert hij.

Hij wil Dijsselbloem hierover aan de tand voelen tijdens het eerstkomende vragenuurtje van de Kamer op 15 januari. Van Hijum wil ook weten wat precies de oorzaak is dat de banken nu een lager dividend moeten uitkeren.

Hij vermoedt dat de steeds hogere belastingen die het kabinet de banken oplegt, een rol spelen. Volgens Van Hijum moet je je afvragen of dat wel zo verstandig is.

De hogere belastingen leiden mogelijk niet alleen tot lagere dividendinkomsten voor de Staat, ook de kredietverlening door banken kan erdoor onder druk komen, zegt hij.

Twijfel

Over welke periode het gaat en wat het verlies precies inhoudt, vertelde Dijsselbloem niet. Ook is niet duidelijk of het alleen over de kapitaalinjecties gaat, of ook over de staatsgaranties. Het ministerie zegt zo snel mogelijk met een toelichting te komen.

De uitspraken van Dijsselbloem worden in twijfel getrokken door verschillende economen en journalisten. Zo wordt gewezen op de nul procent rente die Nederland momenteel betaalt op kortlopende leningen en op de in het verleden al geboekte 'winsten' op de steun. Op de steun aan ING is zestien procent rendement behaald.

Steun

Tijdens de kredietcrisis heeft Nederland 13,75 miljard staatssteun gegeven aan ING, Aegon en SNS. ABN AMRO en Fortis werden genationaliseerd voor 16,8 miljard euro, waarna nog flink moest worden afgeschreven op de bezittingen van de banken.

Daarnaast zijn garantstellingen afgegeven tegen een vergoeding.

Inmiddels heeft Aegon de staatssteun volledig afbetaald.   ING zal in mei 2015 het laatste deel van de staatssteun, die het tijdens de kredietcrisis in 2008 ontving, hebben afbetaald. Met SNS wordt  momenteel met het ministerie en De Nederlansche Bank (DNB) gesprekken gevoerd over mogelijke extra staatssteun.  DNB verwacht hier uiterlijk half februari meer over te kunnen zeggen. 

Alles over de schuldencrisis in ons dossier