DEN HAAG - Ondernemers die tijdelijk weinig geld hebben, kunnen vanaf dinsdag makkelijker uitstel van betaling krijgen bij de Belastingdienst. 

Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) wil hen op deze manier ''wat extra lucht'' geven nu de economische omstandigheden minder goed zijn.

Dat heeft hij zaterdag aangekondigd. Ondernemers kunnen de fiscus telefonisch maximaal 4 maanden om uitstel vragen voor een schuld van maximaal 20.000 euro.

Voorwaarde is wel dat ze tot nu toe altijd netjes aan hun fiscale verplichtingen hebben voldaan. Bovendien moeten ze rente betalen. Aanslagen met een boete komen niet in aanmerking voor het uitstel.

Minder streng

De regels voor verzoeken om uitstel van betaling van langer dan 4 maanden worden ook iets minder streng. Ondernemers hoeven in dat geval geen volledige zekerheid meer te geven voor de openstaande schuld, bijvoorbeeld via een bankgarantie.

Wel blijft een verklaring van een derde, zoals een bank, vereist waaruit onder meer moet blijken dat de betalingsproblemen van tijdelijke aard zijn en dat de onderneming levensvatbaar is, aldus Financiën.