AMSTERDAM - Vluchtelingen die aankomen op Schiphol moeten niet meer voor langere tijd in een cel worden gezet. 

Dat zei PvdA-Kamerlid Khadija Arib vrijdag op Radio 1. "Mensen die om asiel vragen, moeten op een goede en een zorgvuldige manier worden behandeld en niet als crimineel worden vastgehouden."

Arib deed haar uitspraken naar aanleiding van een oproep van Vluchtelingenwerk Nederland aan staatssecretaris van veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) over de kwestie.

Plaatsvervangend directeur van de organisatie Jasper Kuipers vertelde vrijdag op Radio 1 dat naar schatting jaarlijks een kleine duizend vluchtelingen die via Schiphol binnenkomen en er om bescherming vragen in een cel worden gezet.

Maanden

De formele reden voor deze aanpak is dat vluchtelingen zo nog even juridisch buiten Nederland worden gehouden, zegt Kuipers.

De vluchtelingen doorlopen hun asielprocedure achter de tralies. Dat kan twee weken duren, als sprake is van de korte procedure, maar de lange procedure kan maanden in beslag nemen.

Kinderen blijven altijd in ieder geval twee weken vastzitten en echtparen worden uit elkaar gehaald, beschreef Kuipers.

Volgens hem is detentie van vluchtelingen daarbij ongeveer twee keer zo duur als wanneer ze op een asielzoekerscentrum worden opgevangen. Dat komt bijvoorbeeld doordat een bewaker mee moet als wordt gelucht.

Sneller

Arib, die Kamervragen heeft gesteld over de kwestie, wil dat vluchtelingen die via Schiphol binnenkomen bijvoorbeeld sneller worden geholpen.

Een andere optie is dat ze niet meer worden vastgezet, maar naar een alternatieve opvanglocatie gaan. "Dit probleem moet worden aangepakt", vindt ze.