AMSTERDAM - De verlaging van het maximale hypotheekbedrag tot honderd procent van de woningwaarde is niet nodig. Dat stelt de Raad van State vrijdag in een advies aan het kabinet.

De raad denkt dat de verlaging niet zoals beoogd bijdraagt aan een stabieler financieel systeem. Doel van de maximering is de stijgende schuldenlast van consumenten te verminderen.

De raad wijst erop dat al strenge regels zijn afgesproken met de sector en dat hypotheekverstrekkers al een zorgplicht hebben. Ook heeft de overheid al middelen in handen om invloed te hebben op de hypotheekschulden, zoals de renteaftrek en de Nationale Hypotheekgarantie.

De Raad van State vindt bovendien dat met de verlaging van het maximale leenbedrag de overheid te ingrijpend invloed krijgt op contracten tussen private partijen. Als de overheid de maximering doorzet, wil de raad dat de maatregel beter wordt gemotiveerd.

Afremmen

Het kabinet is van plan het maximale hypotheekbedrag vanaf januari jaarlijks stapsgewijs te verlagen van 106 tot 100 procent van de woningwaarde.

Huizenkopers moeten hierdoor voor aanvullende kosten, zoals die voor de makelaar en de notaris, zelf financiering regelen of sparen. Gevreesd wordt dat de maatregel de woningmarkt nog verder gaat afremmen.