DEN HAAG - Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën wil de regels voor nieuwe hypotheken niet versoepelen.

De nieuwe regels voor hypotheken gaan per 1 januari in, maar onder andere de Eerste Kamer wil dat ze soepeler worden. De senaat wil af van de verplichting om in de loop van dertig jaar de hele hypotheek af te lossen, maar Dijsselbloem is bang dat Brussel Nederland dan op de vingers tikt.

''Ik geef u op een briefje dat als de begrotingscommissaris dat hoort, hij zegt: Nederland stelt de aanpak van zijn onevenwichtigheden wéér uit'', zegt de minister in de Volkskrant.

Economische omstandigheden

De Europese eis van maximaal 3 procent begrotingstekort is volgens Dijsselbloem niet in beton gegoten.

''De economische omstandigheden zijn verslechterd, in de hele eurozone. Dus dat maakt de discussie misschien anders. Maar het lijkt me politiek onverstandig daar nu op vooruit te lopen.''

Zalm

Oud-minister van Financiën en huidig topman van ABN Amro Gerrit Zalm ziet het wel zitten om starters met goede financiële perspectieven de mogelijkheid te geven een ruimere hypotheek te nemen dan de regels nu toelaten.

''Dat zou meer ruimte betekenen dan bij de huidige zeer stringente voorwaarden. Wij willen dat ook. En ons inziens is dat best verantwoord. Een beetje meer oordeel laten aan de bank of dat verantwoord is, zou helpen.”

VEH

Ook de Vereniging Eigen Huis (VEH) denkt dat de regels versoepeld kunnen worden.  "We denken dat het niet zo strikt hoeft als Dijsselbloem nu doet voorkomen. Er zijn alternatieven. De plannen om iedereen verplicht te laten aflossen zijn veel te rigide", zegt Michel Ligtelee van VEH tegen RTL Nieuws.

"Wij zijn voorstander om dit te versoepelen. Bijvoorbeeld door de helft verplicht te laten aflossen en de rest forfaitair", aldus Ligtelee.