AMSTERDAM - Toenmalig partijleider van het CDA Maxime Verhagen weigerde in 2010 alternatieven te onderzoeken toen er bezwaren rezen tegen een coalitie met gedoogsteun van de PVV. 

Dat zei toenmalig informateur en partijgenoot Ruud Lubbers zondag in Buitenhof.

Aanvankelijk was Lubbers voor een coalitie met gedoogsteun van de PVV, maar toen toenmalig minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin en toenmalig minister van Volksgezondheid Ab Klink (beiden CDA) afhaakten, zag ook Lubbers het niet meer zitten.

Hij raadde toen aan te onderzoeken of een coalitie kon worden gevormd met VVD, D66, GroenLinks en ChristenUnie, zei hij in Buitenhof.

Feest

De partijtop weigerde dit volgens hem. "Verhagen heeft doorgezet, hij noemde het later een feest van de democratie omdat er een meerderheid was, maar een aanzienlijk aantal mensen zei toen al dat het fout zou gaan."

Lubbers wees erop dat precies de coalitie die hij aanraadde, later bekend als de Kunduz-coalitie, eerder dit jaar een begrotingsakkoord wist te sluiten na het mislukken van het Catshuisberaad.

Interview

De beweringen van Lubbers lijken niet te stroken met wat Verhagen zaterdag in een interview met De Telegraaf zei. Daarin gaf hij aan dat Lubbers tot het laatst heeft geprobeerd Hirsch Ballin in het kabinet te krijgen.