AMSTERDAM - Premier Mark Rutte (VVD) is veel te haastig bij onderhandelingen en kijkt alleen maar hoeveel een maatregel oplevert.

Dat zegt oud-CDA-voorman Maxime Verhagen zaterdag in een interview in De Telegraaf.

"Ik heb tijdens het Catshuis-beraad nachtenlang wakker gelegen van de zorgbezuinigingen. Wat het voor de mensen zou betekenen; we hadden de onderhandelingen er bijna op laten mislukken", zegt Verhagen over zijn aandeel.

"Rutte niet, die kijkt gewoon of een bezuiniging genoeg oplevert. Hij hecht aan snelheid."

Snelheid

Volgens Verhagen mochten de onderhandelingen in het Catshuis, die eerder dit jaar na zeven weken mislukten, maar vier weken duren en de formatie eigenlijk ook. "Snelheid is volgens Rutte een teken van daadkracht. Mij zou het een zorg wezen hoe lang iets duurt. Ik vind het veel belangrijker dat een akkoord goed is."

Verhagen benadrukt verder wel dat hij goed heeft samengewerkt met Rutte. "We zijn heel verschillend, en toch lijken we op elkaar. We wisselen snel van stemming, kunnen het ene moment uitgelaten zijn en het volgende moment ontploffen. Alleen op heel verschillende momenten. Ik ontplof bij onderhandelingen als ik nog iets kan veranderen, hij als een besluit al is genomen."

De CDA'er liet zich vrijdag in de Volkskrant al uit over zijn ervaringen met de PVV. Hij gaf toen toe dat zijn partij een inschattingsfout maakte door met de partij in zee te gaan.