AMSTERDAM - Jolande Sap heeft onderschat hoe gevoelig het lag in haar partij dat ze instemde met de missie in Kunduz en zo een deal sloot met het minderheidskabinet dat werd gedoogd door de PVV.

De voormalig leider van GroenLinks vindt dat het een strategische misser was, zegt ze zaterdag in een interview in de Volkskrant.

"Kunduz hebben we fout ingeschat. Maar op dat moment leek het niet zo ingewikkeld", legt ze uit. "Het was ons voorstel, de missie stond in het verkiezingsprogramma. Niks wees erop dat de weerstand in de partij zo heftig zou worden."

Hoewel Sap het moment waarop ze instemde met de missie betreurde, neemt ze er geen afstand van.

"Als we puur strategisch hadden gedacht, hadden we er überhaupt niet aan moeten beginnen. Dan hadden we bij het aantreden van het door Wilders gedoogde kabinet moeten zeggen: we doen geen zaken met jullie, ook niet over de missie. Maar ik ben een door de inhoud gedreven politica."

Te vroeg

Terugkijkend op haar tijd als fractieleider, zegt ze dat het eigenlijk te vroeg kwam. Ze nam het roer eind 2010 over van Femke Halsema en werd meteen geconfronteerd met de Kunduz-missie. "Achteraf denk ik: geen goede timing."

Sap kondigde in oktober haar vertrek uit de Kamer aan. De partijtop had het vertrouwen in haar opgezegd. GroenLinks ging bij de verkiezingen terug van tien naar vier zetels.