DEN HAAG - Mensen die illegaal in Nederland zijn, zijn in overtreding en kunnen een boete van enkele honderden euro's tegemoetzien voor hun onrechtmatig verblijf.

Als de betrokkene de boete niet kan betalen, kan hij daarvoor in de plaats in hechtenis worden genomen. Illegalen die twee keer of vaker worden beboet, krijgen voor maximaal 5 jaar een inreisverbod opgelegd.

Schending van dat verbod wordt gezien als een misdrijf waarop een gevangenisstraf van 6 maanden of een geldboete kan volgen. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten.

Ontmoedigen

Premier Mark Rutte ontkende vrijdag na afloop van de ministerraad dat het een symbolische maatregel is. ''Nederland laat aan de rest van de wereld weten dat illegaal verblijf hier niet toegestaan wordt. We nemen de aanpak serieus.''

De strafbaarstelling van illegaliteit is al in het regeerakkoord aangekondigd en is bedoeld om onrechtmatig verblijf in Nederland sterk te ontmoedigen, zo meldde premier Mark Rutte na afloop van de ministerraad.

Kinderpardon

Asielzoekende kinderen en de andere leden van hun gezin die al zeker 5 jaar in Nederland zijn, kunnen hier blijven als zij aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Het kabinet heeft dat besloten op voorstel van staatssecretaris Fred Teeven van Justitie. Het gaat om een tijdelijke regeling en een definitieve regeling voor dit soort kinderen.

VVD en PvdA hadden het zogeheten kinderpardon al in het regeerakkoord opgenomen. Rutte wees erop dat het pardon voor kinderen die in Nederland zijn 'geworteld' niet in het programma van zijn VVD stond, maar hij noemde het acceptabel.

Mauro

De overgangsregeling geldt voor kinderen die nu al meer dan 5 jaar in Nederland zijn en op 29 oktober van dit jaar jonger waren dan 21 jaar.

Daarnaast krijgen mensen die een tijdelijke verblijfsvergunning hebben op medische gronden of voor een studie de mogelijkheid om die eenmalig om te zetten in een reguliere vergunning.

Teeven verwacht dat dit ook een oplossing is voor Mauro, de jonge Angolese asielzoeker die eerder in het nieuws kwam omdat hij uitgezet dreigde te worden.

Hij kreeg uiteindelijk een visum om zijn studie af te maken. Met het kinderpardon moeten dermate schrijnende situaties als die van Mauro in de toekomst voorkomen worden, aldus Teeven.

Goed

"De kinderen hebben lang in onzekerheid moeten zitten, maar het ziet er voor zo’n 800 van hen goed uit", zegt Jasper Kuipers, plaatsvervangend directeur van VluchtelingenWerk Nederland, in reactie op de uitwerking van het kinderpardon.

Hoewel per kind nog bekeken moet worden hoe het daadwerkelijk uitpakt, is VluchtelingenWerk positief over de vandaag gepresenteerde regeling.

Bekijk de toelichting van Fred Teeven:

Kerstcadeau

Defence for Childeren is blij met de nieuwe maatregel. De organisatie is ''erg verheugd met de erkenning dat 5 jaar onzekerheid voor een asielkind meer dan genoeg is'', aldus een woordvoerster.

''Met deze oplossing doet de overheid recht aan het VN-Kinderrechtenverdrag en andere mensenrechtenverdragen.'' 

Defence for Children is verheugd dat zij voor het eerst een onbezorgde kerst mogen vieren in het land waar zij zich thuis voelen. ''Een kerstcadeau voor 800 kinderen.''