BERLIJN - Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem is een geschikte kandidaat om de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker op te volgen als voorzitter van de eurogroep.

Dat heeft zijn Duitse collega Wolfgang Schäuble vrijdag gezegd in een vraaggesprek met persbureau DPA.

''Er is veel voor te zeggen als een minister van Financiën van een kleiner land het gaat doen. Dat kan helpen om tussen de verschillende standpunten een gezamenlijke lijn te vinden'', zei Schäuble. In dat licht vindt de bewindsman zijn Nederlandse collega erg geschikt. ''Bovendien is hij zeer competent en gerespecteerd', voegde Schäuble eraan toe.

Juncker

Juncker stopt in januari als leider van het overleg tussen de ministers van Financiën van de 17 eurolanden. Zelf liet de Luxemburgse premier en minister van Financiën eerder deze week ook al doorschemeren dat hij Dijsselbloem wel ziet zitten als opvolger.

Een andere naam die in dat verband vaak is genoemd, is die van Schäuble zelf. De Duitse bewindsman zei echter dat hij voor zichzelf geen rol als voorzitter weggelegd ziet.

 Leuk bericht

Dijsselbloem reageerde even later op het interview met Schäuble. ''Dat was een leuk bericht om te lezen, maar we wachten het gewoon af. 21 januari is er een eurogroep, mogelijk valt dan de beslissing. Op het moment dat het serieus mijn kant op komt, en dat zal niet eerder zijn dan januari, dan zal ik de vraag beantwoorden.''