AMSTERDAM - Voormalig CDA-voorman Maxime Verhagen geeft toe dat zijn partij een inschattingsfout maakte door in 2010 een samenwerking aan te gaan met de PVV.

De gedoogconstructie werd vaak uitgelegd als een regering met de partij van Geert Wilders, wat Verhagen vooraf niet had voorzien. Dat zegt hij in een interview met de Volkskrant.

"Ik heb niet voorzien dat de scheiding tussen regeren en gedogen onvoldoende zichtbaar zou zijn voor de buitenwacht. Dat hebben we onvoldoende kunnen markeren. Dat heb ik onderschat", zegt Verhagen daarover.

Volgens hem is er een groot verschil tussen meeregeren en gedogen. "Anders zou ik er niet aan zijn begonnen."

Waarde

Verhagen zegt verder dat hij oud-premier Jan Peter Balkenende ruim voor de landelijke verkiezingen in 2010 adviseerde zich terug te trekken als CDA-leider. Volgens hem was Balkenende van te veel waarde geweest en moest hij nog een verkiezing zichzelf niet aan doen.

Balkenende stond daadwerkelijk op het punt om op te stappen maar SP-leider Agnes Kant was hem voor. "Dat gaf een dynamiek en maalstroom in de media: ik denk dat Jan Peter daar geen zin in had", aldus Verhagen.

Haaks

De latere samenwerking met de PVV ging eigenlijk tegen het gevoel van Verhagen in, zegt hij nu.

"Zoveel van wat ik vind, staat haaks op wat de PVV uitdraagt. Mensen uitsluiten, die enge nationale blik van eigenbelang op korte termijn. Die weerzin is zo sterk, dat ik niet met die partij in een regering wilde zitten."

Verdeeldheid

De politieke samenwerking met de PVV leidde tot verdeeldheid in het CDA. Verhagen ging ervan uit dat het CDA na die interne discussie gewoon weer verder zou gaan.

''Dat we weer trots konden zijn op de resultaten die we bereikten in een economische crisis. In plaats daarvan zijn we blijven steken in de PVV-discussie'', zegt de oud-minister en voormalige fractievoorzitter van het CDA in de Tweede Kamer.