ARNHEM - Oud-bestuurder Co Verdaas kreeg van de provincie Gelderland een dossier mee met daarin alle informatie over zijn onkosten en woonplaats, toen hij ging praten met formateur Mark Rutte over een aanstelling als staatssecretaris. 

Later stuurde de provincie op verzoek van de formateur nog een mail met daarin alle, ook niet-openbare, informatie over de kwestie waarover de Raad van State zich buigt.

In die mail werden de onterecht gedeclareerde ritten over het woon- werkverkeer van Verdaas niet vermeld, omdat die op dat moment nog nog niet bekend waren.

Dat laat een woordvoerder van de provincie Gelderland aan NU.nl weten. 

De Gedeputeerde Staten van Gelderland hebben dinsdagavond een notitie (pdf) aan de Provinciale Staten gestuurd, met daarin tekst en uitleg of zij al dan niet op de hoogte was van de woon- en verblijfsituatie van Verdaas in Zwolle en de reisdeclaraties tussen Arnhem en Nijmegen.

De oppositie wil woensdag voor 18.00 uur een brief van de premier met uitleg over de notitie. Mogelijk volgt dan donderdag een debat.

Niet op de hoogte

Een woordvoerder van Rutte bevestigt tegen NU.nl dat de genoemde ritten niet in het dossier zaten. "De informatie uit Gelderland bevatte geen afschriften van declaraties van de privé-auto. Ook bleek pas later dat de ritten Nijmegen-Arnhem niet zijn gemaakt", aldus de woordvoerder.

Toen premier Rutte zich in de Tweede Kamer moest verantwoorden voor het snelle aftreden van Verdaas, zei hij dat hij ''niet kon doorvragen over feiten waarvan hij niet op de hoogte was.''

De premier zei in dat debat dat hij het dossier van PvdA-leider Diederik Samsom had gekregen en hij had het weer van Verdaas zelf.

Kilometers

''Ik heb nooit een rit met de dienstauto gedeclareerd. Het ging om kilometers met de eigen auto die ik van Nijmegen naar Arnhem declareerde, terwijl ik Zwolle-Arnhem reed. Dit met het doel soberheid te betrachten.''

Dat laat Verdaas woensdag weten in een reactie op het spoeddebat. ''Bij zijn aftreden zei Verdaas al dat daarover discussie kon ontstaan en die discussie is er nu'', concludeert fractievoorzitter Pieter Plug van de ChristenUnie. De partij is niet voor een nieuw onderzoek naar de declaraties, maar wil ''de zwarte bladzijden'' omslaan.

Spijtig

Gedeputeerde Staten van Gelderland vinden het ''spijtig en vervelend'' dat er nu weer een debat gevoerd moet worden over het gebruik van de provinciale dienstauto, de declaraties van bestuurders en hun woonadres, maar willen alle openheid verschaffen die mogelijk is.

Dat heeft gedeputeerde Jan Markink woensdagmorgen gezegd aan het begin van het spoeddebat met Provinciale Staten over de 'bonnetjesaffaire' van ex-staatssecretaris Co Verdaas, die eerder bestuurder in Gelderland was.

Schamen

''Als wij als Provinciale Staten van Gelderland ons werk goed hadden gedaan, had een drama zoals nu rond Verdaas zich niet ontrold. Wij schamen ons voor wat er is gebeurd.''

Dat heeft de Gelderse fractieleider van de SGP, Klaas Ruitenberg, woensdag gezegd tijdens het spoeddebat over de 'bonnetjesaffaire' van ex-staatssecretaris Co Verdaas.

Ruitenberg heeft er spijt van dat de Staten zich tijdens eerdere debatten over dezelfde kwestie hebben laten sussen door Gedeputeerde Staten, die altijd pal achter hun collega Verdaas gingen staan. De SGP wil een onafhankelijk onderzoek naar wat er tussen 2007 en 2012 is gebeurd met declaraties van GS.

Papegaaien

Ook andere fracties vinden nu dat de Staten ''hun controlerende taak'' beter hadden moeten uitvoeren. Maar de PVV, die in 2011 de hele rittenadministratie van Verdaas uitvlooide en ontdekte dat er honderden ritten naar Zwolle waren gemaakt, zegt dat de Staten ''papegaaien''. Haar rapport werd destijds door de Staten ''weggewoven: niks aan de hand''.

De PVV en de SP hebben woensdag het vertrouwen in GS ter discussie gesteld. Het ziet er niet naar uit dat zij een meerderheid van de Staten achter zich krijgen.

Declareren

Als Gelders gedeputeerde voor ruimtelijke ordening declareerde Verdaas ritjes van Nijmegen, waar hij formeel woonde, naar de provinciehoofdstad Arnhem. Zijn werkelijke woonplaats was echter Zwolle.

Zo ontstond de situatie dat hij ritten declareerden die hij niet reed. De afstand die hij daadwerkelijk aflegde, van Nijmegen naar Zwolle, mocht hij wettelijk niet declareren, gedeputeerden zijn namelijk verplicht om te wonen in de provincie die zij besturen. Zwolle ligt in Overijssel.

Meer over de declaraties van Verdaas