
FNV verwacht geen overeenstemming WW
"Soms moet je ook duidelijk maken waar je het niet eens over kunt worden", zo zegt Heerts in een interview met NU.nl.
"Dan hoeven we daar ook niet te lang over te praten. Kunnen we ons die tijd en moeite besparen."
Bouw
Heerts verwacht wel nog voor de kerst 'iets substantieels' van het kabinet aan maatregelen tegen de malaise in de bouw. "Samen met de werkgevers knokken we voor werkgelegenheid."
Woensdag wordt in Den Haag het gesprek tussen Heerts , Bernard Wientjes (VNO-NCW) en minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) over een sociaal akkoord over werkgelegenheid en het stimuleren van de economie voortgezet.
Ook andere voormannen zoals Jaap Smit (CNV) en Hans Biesheuvel (MKB Nederland) schuiven daar voor het eerst aan.
Theekransjes
Kritiek van de VVD Tweede Kamerfractie en FNV Jong dat de gesprekken 'theekransjes' zijn die de besluitvorming zouden vertragen wijst Heerts van de hand.
"Ik verwacht in de eerste twee maanden van het nieuwe jaar meer duidelijkheid te hebben. De gesprekken zijn namelijk wezenlijk anders dan voorheen: we weten precies waar we het wel en niet over eens zijn."
Henk van der Kolk (FNV Bondgenoten) zei onlangs tegenover NU.nl te vinden dat een overleg pas in het voorjaar zou kunnen plaatsvinden.
"Diegenen die zeggen dat we nog heel veel tijd nodig hebben: die tijd is er natuurlijk niet. Het tempo blijft enorm hoog. Dat lijkt me ook voor Van der Kolk goed nieuws."
WW-plannen
Maar een hervorming van de WW-plannen van het kabinet ziet Heerts somber in. In het regeerakkoord staat dat de maximale WW-duur in 2014 wordt verlaagd van 38 naar 24 maanden.
In de laatste 12 maanden gaat het niveau van de uitkering bovendien omlaag van 70 procent van het laatstverdiende loon naar 70 procent van het minimumloon.
"Zo onzuiver als de pest", aldus Heerts. En ook: "Symboolpolitiek. De WW-premie gaat over steeds meer, behalve de WW. Zeg gewoon eerlijk dat het in dat tweede jaar om bijstand gaat."
Premie
Asscher noemde het vorige week nog onwaarschijnlijk dat de WW in zijn huidige vorm in stand kan blijven, behalve als werknemers zouden willen opdraaien voor de rekening van 1,1 miljard euro per jaar, door weer een WW-premie te betalen. Onverstandig, aldus Asscher, wegens het koopkrachtverlies. Nu wordt de WW-premie alleen betaald door werkgevers.
Volgens Heerts is twee derde van zijn leden juist wel bereid tot het betalen van een ww-premie, zo blijkt uit eigen peiling. "Het is net als met een autoverzekering. Als je geen polis betaalt dan zit je bij schade mooi met de gebakken peren. Dat gebeurt nu ook bij de WW."