DEN HAAG - Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) wil onderzoeken of een protocol voor de omgang met pesten voor alle scholen verplicht moet worden.

Dat zegt hij vrijdag na afloop van de ministerraad.

Afgelopen tijd kwamen er twee gevallen in het nieuws waarbij pesten waarschijnlijk de aanleiding was voor zelfdoding.

"Er zijn bewezen effectieve programma's die je op school kunt inzetten om een veiligere en meer geborgen omgeving te creëren. Ik ken scholen waar dat uitermate effectief is. Ik ga het gesprek aan met de schoolbesturen om te kijken of dat standaard op iedere school een plek zou moeten krijgen", aldus Dekker.

Inspectie

De onderwijsinspectie kijkt nu wel of scholen een pestprogramma hebben, maar voert geen sancties uit als er niet goed tegen pesten wordt opgetreden.

"Ik wil met de inspecteurs gaan kijken hoeveel scholen bezig zijn met pesten en zo'n protocol hebben. Verder wil ik weten of zo'n protocol ook iets om het lijf heeft of dat het meer een papieren werkelijkheid is. Er moet namelijk echt wat gebeuren in die klassen", aldus Dekker.

Volgens de staatssecretaris is het ingewikkeld om pesten juridisch aan te pakken. "Zwaar pestgedrag in de vorm van bedreiging en geweld is al strafbaar. Als je zegt: wat heb je een grote neus of een rare bril weet ik niet of je dat via strafrecht oplost. Dan gaat het er om hoe je daar als school mee omgaat."

D66 en SP stelden eerder deze maand al Kamervragen aan de staatssecretaris. Ze willen onder meer van hem weten hoe pesten op scholen nu wordt aangepakt en wat hiervan de effectiviteit is.

Ribberink

In november pleegde de 20-jarige Tim Ribberink uit Tilligte zelfmoord. In een afscheidsbrief aan zijn ouders liet hij weten het pesten en treiteren beu te zijn. De Stichting Veilig Onderwijs drong eerder deze week aan op een parlementair onderzoek naar pestgedrag op scholen.

Afgelopen week sprong een 15-jarig meisje uit Staphorst voor de trein. De toedracht wordt nog onderzocht, maar er zou een afscheidsbrief zijn waarin het meisje aangeeft dat ze erg leed onder pestgedrag van andere kinderen.