BRUSSEL - ''We staan er sterker voor in Europa dan een jaar geleden. We hebben belangrijke vooruitgang geboekt, maar er is nog veel te doen.''

Dat stelde premier Mark Rutte vrijdag na afloop van de tweedaagse top van Europese leiders in Brussel.

De aanpak van de crisis begint zijn vruchten af te werpen, concludeert de minister-president. Hij maakte de balans op van een jaar van inspanningen om de problemen in de Europese Unie op te lossen.

Begrotingsdiscipline

Als belangrijke stap noemde hij de aanscherping van de begrotingsdiscipline. De landen van de eurozone zijn meer dan ooit verplicht hun begroting op orde te brengen en te houden.

Verder kon Griekenland, dat kampt met enorme schulden, binnen de eurozone worden gehouden door een reeks maatregelen. Ook is verhinderd dat de Griekse problemen andere eurolanden besmetten, stelt Rutte vast.

Merkel

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei vrijdag dat de eurolanden nog jaren van pijnlijke hervormingen, langzame groei en hoge werkloosheid te wachten staat.

Merkel verwelkomde de besluiten over de Europese bankenunie en de noodkredieten voor Griekenland die de afgelopen dagen in Brussel zijn genomen. Ze waarschuwde echter dat er nog een lange weg is te gaan. ''De veranderingen die we doorvoeren zijn moeilijk en pijnlijk."

De vruchten van de economische hervormingen die nu worden doorgevoerd, kunnen volgens de bondskanselier pas over enkele jaren worden geplukt. Ondertussen wordt 2013 een uitdagend jaar. ''De groei zal heel beperkt zijn, met krimp in verschillende landen en we moeten er rekening mee houden dat de hoge werkloosheid aanhoudt", aldus Merkel.