DEN HAAG - Wie illegaal verblijft in Nederland, moet een boete kunnen krijgen van maximaal 3900 euro. Dat wil staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie, meldt RTL Nieuws vrijdagochtend.

Het ministerie heeft bevestigd dat het voorstel van Teeven om illegaliteit als overtreding te gaan zien, vrijdag wordt besproken in de ministerraad.

De politie zal niet op jacht gaan op illegalen, maar als er mensen zonder papieren worden aangetroffen bij bijvoorbeeld een verkeerscontrole, zullen ze een boete krijgen.

Ook zal worden gekeken of de illegaal kan worden uitgezet, zoals nu ook al het geval is. Daarvoor komt een illegaal dan in vreemdelingenbewaring terecht.

Wie voor een tweede keer wordt gepakt, krijgt een inreisverbod waardoor niet meer binnen Europa mag worden gereisd. Blijft een illegaal toch opduiken, dan kan dat uiteindelijk gaan leiden tot een celstraf.

Huisjesmelkers

Ook mensen die illegalen uitbuiten, zoals huisjesmelkers en koppelbazen, kunnen voortaan in de problemen komen. Mensen die de illegale vreemdelingen helpen, komen door het voorstel van Teeven niet in de knel. Ook zal het minderjarige illegalen niet treffen.

VVD en PvdA spraken in het regeerakkoord al af dat illegaliteit strafbaar moet worden. Dat stond ook al in de vorige regeerakkoord, toen nog tussen VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV, maar tot actie was het nog niet gekomen.

'Criminaliseert'

De boete ''marginaliseert en criminaliseert'' uitgeprocedeerde asielzoekers vindt Vluchtelingenwerk Nederland.

''Op die manier maak je mensen in een kwetsbare positie nóg minder zichtbaar. Als ze naar de dokter moeten, durven ze dat misschien ook niet meer uit angst om op een of andere manier tegen de lamp te lopen", aldus een woordvoerder van Vluchtelingenwerk.

''Bovendien zullen uitgeprocedeerde asielzoekers echt niet sneller vertrekken om een boete te ontlopen.''