DEN HAAG - Mensen die verwachten dat hun loon op een redelijke termijn gaat stijgen, mogen voortaan meteen al meer lenen voor een hypotheek.

Dat voorstel doen de ministers Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en Stef Blok (Wonen) vrijdag in de ministerraad.

Dijsselbloem zei vrijdag voor aanvang van de ministerraad dat hij starters ''met een goed inkomensperspectief'' tegemoet wil komen. De normen voor het afsluiten van hypotheken zijn volgens hem te streng en te krap geworden. ''Dat vinden we vanwege de positie van starters niet gewenst, dus we kijken of we hen tegemoet kunnen komen.''

Dat geldt in principe voor iedereen die nog potentie heeft om er flink in inkomen op vooruit te gaan, maar zal in de praktijk vooral voor starters met een veelbelovende studie of specifieke kwaliteiten gelden. Banken hielden daar in het verleden ook rekening mee, en krijgen daar nu weer meer de ruimte voor, aldus Dijsselbloem.

Redelijke termijn

Nu is het nog zo dat iemand binnen zes maanden een loonsverhoging moet krijgen om op basis van het nieuwe loon een hypotheek af te sluiten. Ook moet de werkgever dat op papier zetten. Die situatie komt echter weinig voor, terwijl starters wel vaak nog een spurt maken in hun loonontwikkeling.

Wat een redelijke termijn is voor de verwachte loonsverhoging, zal per geval moeten worden bepaald. Het kan gaan van enkele maanden tot enkele jaren.

Restschuld

Het kabinet heeft de afgelopen tijd al een reeks maatregelen genomen om de woningmarkt uit het slop te helpen. Zo is bijvoorbeeld geregeld dat de rente op een restschuld voortaan kan worden afgetrokken.

Door verschillende maatregelen de afgelopen jaren was het voor starters wel moeilijker geworden een hypotheek aan te gaan. Het kabinet wil die groep nu op weg helpen en daarmee ook de doorstroming op de woningmarkt bevorderen.