
Grote onvrede in Kamer over Fyra
Dat bleek donderdag tijdens een debat met staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur).
VVD-Kamerlid Betty de Boer sluit niet uit dat juridische stappen gezet moeten worden tegen de Belgen.
De afgelopen jaren zijn er afspraken gemaakt dat België materieel zou leveren voor een verbinding tussen Den Haag en Brussel.
Overeenkomst
Mansveld kwam onlangs echter met de zuiderburen tot een overeenkomst waarbij de Fyra-verbinding zich beperkt tot een verbinding Rotterdam - Brussel en Breda - Antwerpen. Den Haag viel daarmee buiten de boot.
"Afspraak is afspraak", aldus De Boer. Ze zegt dat een verbinding van belang is voor Den Haag als stad van internationale organisaties.
D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven vindt het 'een gemiste kans' dat 'de internationale stad van vrede en recht' niet is aangesloten. Ze vraagt Mansveld met een oplossing te komen.
PvdA-Kamerid Duco Hoogland vindt het schrappen van de Den Haag-verbinding 'acceptabel', aangezien er met een overstap in Rotterdam nog altijd 40 minuten tijdwinst is ten opzichte van het oude systeem.
Reservering
Daarnaast wil een meerderheid in de Tweede Kamer dat de verplichte reservering wordt herzien. De Boer: "Ik krijg visioenen van lege plekken in Fyra's en kleumende reizigers die niet mee kunnen omdat ze niet hebben gereserveerd."
Van Veldhoven zegt de reservering helemaal terug te willen draaien, De Boer wil een 'aanvulling' op het systeem van reserveren.
Ook PvdA-Kamerlid Duco Hoogland wil af van de verplichte reservering.
Retour
De SP maakte tijdens het debat een groot punt van het gebrekkige materieel van de Fyra. Volgens Kamerlid Farshad Bashir moeten de treinen retour afzender en moet van de Italiaanse fabrikant AnsaldoBreda een schadevergoeding worden geëist.
"De Fyra is één grote peperdure ramp dus daarom is het nu tijd om daar conclusies aan te verbinden", stelt hij.
"Ik vond het destijds al onbegrijpelijk waarom de NS aparte treinstellen liet ontwikkelen in Italië, terwijl er nog genoeg treinen te koop zijn die hun kwaliteit al bewezen hadden, zoals de TGV of de ICE", aldus Bashir.
Totdat de ICE of de TGV over de hogesnelheidslijn kan rijden wil hij dan ook de trein tussen Rotterdam en Brussel via het reguliere spoor terug.
Duur
PVV-Kamerlid Machiel de Graaf liet weten de treinkaartjes van de Fyra te duur te vinden.
Het in 2004 gestarte Fyra-project wordt al jaren geplaagd door tegenslag. Zo waren er problemen met de levering van het materieel en kwam uitbater HSA in grote financiële problemen.
Sinds 2009 rijdt de Fyra tussen Amsterdam en Rotterdam en vanaf deze week is de verbinding doorgetrokken richting Brussel.
Reactie Mansveld
Volgens Mansveld is het nog te vroeg om conclusies te trekken over de problemen met de Fyra. Ze wil de exploitant van de Fyra tussen Amsterdam en Brussel, de High Speed Alliance (HSA), de tijd geven om de problemen op te lossen. ''Maar als de problemen aanhouden, ga ik zeker in gesprek'', stelde ze.
Mansveld heeft cijfers gekregen van de NS, waaruit blijkt dat tot nog toe 5 van de 80 treinen zijn uitgevallen. In totaal reed 53 procent van de treinen met een vertraging van minder dan 5 minuten. Volgens de staatssecretaris wordt met man en macht gewerkt om de situatie snel te verbeteren.
Mansveld herinnerde verder aan het begin van de Thalys, de snelle trein naar Parijs. Ook toen waren er de nodige opstartproblemen, die inmiddels zijn opgelost.
De staatssecretaris noemde de opstartperikelen ''ontzettend vervelend''. Ze zei het zelf ook niet leuk te vinden als de trein niet komt als zij op het perron staat. ''Dat is heel vervelend voor reizigers.'' Mansveld vindt het geen goede start voor de Fyra, maar heeft er vertrouwen in dat de problemen snel worden opgelost.