DEN HAAG - De gemeente Den Haag gaat de mogelijkheden bekijken voor een alternatieve intercityverbinding tussen Den Haag en Brussel. In januari begint een onderzoek.

Onlangs maakte de Beneluxtrein plaats voor de Fyra, maar die komt niet op stations waar de oude intercity wel stopte. De hogesnelheidstrein Fyra kampt ook met forse aanloopproblemen.

''Voor Den Haag is het onbestaanbaar dat de internationale stad van vrede en recht de rechtstreekse verbinding met Brussel verliest'', meldt Verkeerswethouder Peter Smit donderdag.

Het onderzoek moet duidelijk maken of een treinverbinding tussen Den Haag en Brussel-Zuid/Midi met stopplaatsen als Delft, Dordrecht en Mechelen, commercieel haalbaar is. ''In januari gaan we met diverse binnen- en buitenlandse ov-bedrijven in gesprek'', zei Smit.

''Vele reizigers zijn gedupeerd door het verdwijnen van de Beneluxtrein. Zeker de pendelaars tussen België en de Randstad. De Fyra mag dan wel een snelle verbinding zijn, maar niet vanuit bijvoorbeeld Den Haag of Dordrecht.'' Volgens de wethouder is een rit met de Fyra een stuk duurder en minder flexibel.

Tweede Kamer

Donderdag bespreekt de Tweede Kamer de problemen met de Fyra, die kampt met forse vertragingen en uitval van treinen. Betty de Boer, Tweede Kamerlid voor de VVD, steunt de gemeente Den Haag en vraagt zich af of er tijdens de onderhandelingen met België niet te snel is toegegeven, waardoor eerdere afspraken nu niet worden nagekomen.

De Boer wil van staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) horen waarom er een streep is gezet door het materieel dat België zou leveren voor de verbinding Den Haag-Brussel. ''Ik ben het op voorhand nog niet eens met de conclusie dat we zouden moeten stoppen met het nemen van verdere juridische stappen tegen België op dit punt.''

Last minute

Verder mist de VVD de mogelijkheid om een 'last minute' te kunnen boeken voor een ritje met de Fyra. ''Het kan niet zo zijn dat er passagiers achterblijven op het station omdat ze ver van te voren niet geboekt hebben en een boeking diezelfde dag onbetaalbaar is door het systeem.''