AMSTERDAM - PVV-leider Geert Wilders is opnieuw geconfronteerd met vragen over het verleden van nieuwe PVV-Kamerleden.

In zeker één geval blijkt Wilders dit voorjaar door een vertrouweling te zijn gewaarschuwd, zonder dat hij actie ondernam. Dat meldt NRC woensdag.

Kamerlid Machiel de Graaf heeft tussen 2010 en september 2012 drie functies gecombineerd, terwijl dat volgens partijgenoten onmogelijk was. Naast het fractievoorzitterschap in de Haagse gemeenteraad en in de Eerste Kamer, werkte De Graaf drie dagen in de week als beleidsmedewerker van Tweede Kamerleden.

De twee parlementariërs voor wie hij officieel werkte, bevestigen dat De Graaf zelden of nooit beschikbaar was. Zij weigerden daarom in april in te gaan op een verzoek van het hoofd Personeel van de PVV om De Graafs werk inhoudelijk te beoordelen. Hij bleef desondanks aan als beleidsmedewerker en ontving tot de verkiezingen drie keer salaris.

Verder blijkt uit een interne e-mail aan Wilders dat De Graaf vorig jaar persoonlijk de hand had in het verzinnen en, na openbaring, vernietigen van klachten van burgers over een verkeersplan in Den Haag. De Graaf ontkent volgens NRC beide beschuldigingen.

Reinette Klever

Het nieuw gekozen Kamerlid Reinette Klever blijkt geen vergunning van de AFM te hebben om het beroep van vermogensbeheerder uit te oefenen. Volgens haar officiële opgave was zij sinds 2004 vermogensbeheerder, zo schrijft NRC.

Het bedrijf waarvoor Klever dit zou hebben gedaan blijkt haar nooit als werknemer te hebben geregistreerd, aldus gegevens van de Kamer van Koophandel.

Klever zegt dat zij geen wettelijke vergunningsplicht had. Volgens deskundigen geldt deze uitzondering alleen slechts voor burgers die alleen hun privévermogen beheren.

De Graaf en Klever kwamen in september nieuw in de PVV-fractie. In de vorige kabinetsperiode beloofde Wilders de geschiedenis van kandidaten beter te onderzoeken. ''Ik heb mijn lesje wel geleerd'', zei hij toen.