DEN HAAG - De ChristenUnie wil dat de regering er in Europa op gaat aandringen dat er voorwaarden worden opgesteld om de eurozone te verlaten.

Daartoe zal de partij woensdag een motie indienen in de Tweede Kamer.

Eerder stelde premier Rutte dat Nederland ernaar streeft dat landen die zich niet aan de begrotingsdiscipline willen onderwerpen, moeten kunnen vertrekken uit de eurozone, maar dat hij niet het initiatief tot zo'n Europese verdragswijziging zal nemen omdat dat toch kansloos zal zijn.

Maar volgens ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob stelt de premier zich daarin te "terughoudend" op.

Exit-voorwaarden

"Dat er exit-voorwaarden moeten komen, staat nu voorzichtig in het regeerakkoord, maar wij zijn ervan overtuigd dat dit een cruciaal onderdeel moet zijn van de eurozone", aldus Slob.

Volgens de ChristenUnie zullen duidelijke exit-voorwaarden landen scherp houden zich te houden aan de condities van de eurozone. Momenteel moet een eventueel vertrek vrijwillig plaatsvinden, maar voor de toekomst denkt de partij dat zulke voorwaarden een vertrek ook moeten kunnen afdwingen.

Slob: "Het kabinet moet onderzoek laten doen welke voorwaarden geschikt zouden zijn. We snappen heus wel dat zoiets niet in één klap geregeld is in Europa, maar Rutte moet wel op zoek naar draagvlak en het onderwerp breder op de agenda zetten."

Woensdag debatteert de Tweede Kamer over de euro en Griekenland.