DEN HAAG - Oud-VVD-leider Hans Wiegel heeft dinsdag kritiek geuit op de 'immateriële agenda' zoals premier Mark Rutte die bepleit nu hij niet meer met het CDA regeert en geen rekening meer hoeft te houden met de SGP.

Bij de presentatie van een boek over de gedoogrol van de SGP tijdens het vorige kabinet noemde Wiegel de weigerambtenaar en de koopzondag met name.

Volgens Wiegel zou het ''wijzer en liberaler'' zijn om de trouwambtenaren die weigeren homostellen te trouwen, met rust te laten. In elke gemeente is volgens Wiegel wel een trouwambtenaar te vinden die wél homostellen wil trouwen. De weigerambtenaren hebben volgens Wiegel altijd naar eer en geweten gehandeld en die mag je er niet ''uitmikken''.

Ook het standpunt van de VVD om meer koopzondagen mogelijk te maken kan de goedkeuring van Wiegel niet wegdragen. Hij sprak zijn verbazing uit over de VVD-campagneleus 'Shoppen is ook zondagsrust' die door ''een of andere figuur'' bedacht is.

Meer koopzondagen leidt er volgens Wiegel alleen maar toe dat de kleine middenstand kapot wordt gemaakt omdat zij zich niet, zoals grote bedrijven, kunnen permitteren om extra personeel in te huren voor de zondag. ''De koopzondag is geen punt van grotere vrijheid, maar belemmert de kleine middenstand.''