AMSTERDAM - Co Verdaas (PvdA) vindt zichzelf geen graaier. Dat staat in een e-mail van de vorige week afgetreden staatssecretaris van Economische Zaken aan collega's en vrienden, die in het bezit is van RTL Nieuws.

Verdaas vindt dat hij in de media ten onrechte is weggezet als graaier en zakkenvuller, terwijl daar volgens hem geen sprake van is.

"Je kunt me dom of stom of onhandig noemen en met die kwalificaties heb ik dan ook geen moeite", schrijft Verdaas. "Maar het was geen opzettelijke fraude of zelfverrijking, terwijl dat wel het beeld is dat in de media overheerst."

Verdaas trad vorige week af vanwege een bonnetjesaffaire uit zijn tijd als gedeputeerde in Gelderland.

De PvdA'er had een onderkomen in Nijmegen, maar bleek tegen de regels in feitelijk in Zwolle te vertoeven. Bovendien diende hij declaraties in voor privéritten naar Nijmegen, terwijl hij naar Zwolle was gereden.

Onhandig

In zijn e-mail schrijft Verdaas dat hij dit juist deed om de provincie niet op extra kosten te jagen.

"Vergelijk het met iemand die een vaste kilometervergoeding krijgt en als ie elders (verder weg) logeert niet de extra kilometers gaat declareren." Het was niet bedoeld om mist te creëren over zijn werkelijke woonplaats.

"Dat was oprecht niet mijn intentie, ik wilde simpelweg niet meer kilometers declareren door mijn keuze om ook in Zwolle te slapen. Achteraf bezien, op een heel onhandige manier."

Gastlezingen

Hij kondigde al aan dat hij alle omstreden declaraties terug zal betalen. Daarnaast wijst Verdaas erop dat hij regelmatig inkomsten van gastlezingen in de provinciekas liet storten, terwijl dat niet nodig was.

Ook dat strookt volgens hem niet met het beeld van een graaier, dat aan hem en zijn vriendin 'vreet'. "Het is voor de media blijkbaar moeilijk om uit te leggen dat iemand verkeerd declareerde, maar er zelf niet beter van werd."

De PVV liet vorige week tijdens het debat over Verdaas' aftreden weten aangifte tegen hem te zullen doen. Volgens de partij van Geert Wilders is Verdaas een fraudeur en een oplichter.