GroenLinks mist ambitie in Doha

DOHA - Volgens Europarlementariër Bas Eickhout van GroenLinks is op de VN-klimaattop in Doha vooruitgang geboekt, maar gaat het veel te langzaam richting een nieuw bindend akkoord. 

Op de bijeenkomst in Qatar werd zaterdag een overeenkomst gesloten om het Kyoto Protocol te verlengen tot 2020.

Te veel landen zijn volgens de klimaatwetenschapper Eickhout niet ambitieus. ''We zien steeds extremer weer met alle gevolgen van dien, de urgentie voor klimaatbeleid is evident.

Toch blijken de economische en financiële belangen te groot om tot concrete afspraken te komen voor de korte termijn'', laat hij in een verklaring weten. Hij hoopt dat de betrokken landen er alsnog in zullen slagen om in 2015 tot een nieuw juridisch akkoord te komen die dan in 2020 in werking moet treden.

Europa

Verder is hij vooral teleurgesteld in de rol van de Europese Unie. ''Europa heeft haar leiderschapsrol en vertrouwensband met de armste landen verspeeld in Doha.

De armste landen vroegen om hogere ambities en meer klimaatsteun, maar Europa kwam met weinig concreets naar Doha.'' Hij heeft vooral kritiek op Polen dat een ambitieuzer klimaatbeleid van de EU tegenhoudt.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie