HILVERSUM - Partijvoorzitter Hans Spekman van de PvdA is voorstander van een verdere versobering van de wachtgeldregeling voor politici.

Hij zei dit zaterdag in het radioprogramma Tros Kamerbreed. Als sociale zekerheid wordt aangepakt, lijkt het hem logisch dat er ook iets gebeurt met deze regeling.

''Want als we iets doen met de WW vind ik het ook gerechtvaardigd dat we dat ook zeker voor het wachtgeld doen.''

Politici van de PvdA moeten ''terughoudend'' omgaan met de wachtgeldregeling, aldus de partijvoorzitter. Eerder deze week trad zijn partijgenoot Co Verdaas af als staatssecretaris van Economische Zaken. Hij stapte een maand en een dag na zijn aantreden op.

'Oerstom'

Volgens Spekman was het ''oerstom'' wat Verdaas heeft gedaan. De PvdA zal hem echter niet royeren als lid. Verdaas moest aftreden om een declaratieaffaire in zijn eerdere functie als gedeputeerde in de provincie Gelderland.

Verder gaat Spekman nadenken over de mogelijkheid om ook bewindslieden van zijn partij de erecode van de PvdA te laten tekenen. Dat is nu niet het geval. In de erecode wordt een moraal van soberheid en dienstbaarheid bepleit.

Uitkering

Het vorige kabinet heeft de wachtgeldregeling voor politici versoberd. Ministers en staatssecretarissen die werkloos worden, krijgen in principe een uitkering. In het eerste jaar krijgen ministers 9600 euro per maand bruto, daarna wordt dat 8400 euro.

Voor een staatssecretaris ligt het wachtgeld op 9000 euro per maand in het eerste jaar, waarna het teruggaat naar bijna 7900 euro. Bij een functievervulling van minder dan 3 maanden krijgt een bewindspersoon 6 maanden een uitkering.