DEN HAAG - De rechter gaat beslissen of de inlichtingendienst AIVD in de toekomst zijn bijzondere bevoegdheden mag inzetten om bronnen van journalisten te achterhalen.

De wet wordt hiervoor aangepast, heeft minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

Het is een reactie op een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens over het afluisteren van twee journalisten van De Telegraaf.

In 2006 werden verslaggevers Joost de Haas en Bart Mos gegijzeld omdat ze weigerden te onthullen wie de AIVD-dossiers over topcrimineel Mink K. aan hen had doorgespeeld. De rechtbank maakte na enkele dagen een einde aan die gijzeling.

Niet in beroep

In De Telegraaf zegt Plasterk zaterdag ''achteraf gezien had het anders gemoeten. En in de toekomst zullen we het anders gaan doen".

Het kabinet gaat niet in beroep tegen de uitspraak van het Europees Hof van de Rechten van de Mens. Hij laat de krant verder weten tot de wetswijziging van kracht wordt, per direct in de geest ervan te gaan handelen.