AMSTERDAM - Premier Mark Rutte (VVD) was in het afgelopen jaar vaak onbereikbaar voor andere politieke leiders op cruciale momenten tijdens onderhandelingen.

Rutte zou daarnaast nauwelijks komen met eigen oplossingen voor politieke problemen. Dat schrijft NRC Handelsblad zaterdag op basis van gesprekken met vijf politieke leiders, onder wie Geert Wilders (PVV), Sybrand Van Haersma Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66), Arie Slob (ChristenUnie) en Kees van der Staaij (SGP).

Tijdens de onderhandelingen over het Lenteakkoord was Rutte volgens Buma drie dagen lang onbereikbaar. De VVD-leider kwam pas na een halve week 'even luisteren' naar de afgesproken maatregelen op het moment dat alles al vrijwel rond was.

Pechtold en Slob onderschrijven dit. Ook zij zouden drie dagen lang tevergeefs geprobeerd hebben contact met hem te zoeken.

PVV

De premier liet verder tijdens de drie onderhandelingsrondes waarbij hij dit jaar was betrokken steeds met groot gemak gevoelige VVD-standpunten vallen. Zo was hij in het Catshuis bereid veel verder te gaan met bezuinigen op woon-werkverkeer dan het CDA voor mogelijk hield.

Rutte liet het CDA daarnaast al na twee dagen na de val van het kabinet weten niet meer te willen samenwerken met de partij. Volgens Pechtold stuurde Rutte toen al aan op 'een nieuwe coalitie'.

Rutte zou daarvoor, in de zomer van 2011, al tegen het CDA hebben gezegd dat hij na zijn Kabinet-Rutte I 'nooit meer' met de PVV zou willen samenwerken. Hij vond de houding van Wilders niet constructief.