
Nederlandse Patriot-raketten naar Turkije
De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met een voorstel daartoe van de ministers Jeanine Hennis (Defensie) en Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken). Nederland voldoet daarmee aan een verzoek van de NAVO.
Twee eenheden Patriots, met in totaal maximaal 360 Nederlandse militairen, worden in Turkije opgesteld ter verdediging van het Turkse grondgebied en ter bescherming van de lokale bevolking tegen raketaanvallen vanuit Syrië.
Over de precieze locatie wordt nog overlegd met Turkije, de VS en Duitsland. De inzet van de Patriots is puur defensief van aard en vormt geen ondersteuning voor een no-fly zone of offensieve operatie.
'Belangrijk'
Minister Timmermans sprak van een ''zeer belangrijk besluit''. Als een NAVO-bondgenoot als Turkije om hulp vraagt vanwege het steeds verdere escalerende conflict in buurland Syrië, moet die hulp geboden worden, benadrukte de PvdA-minister. ''De dreiging vanuit Syrië is reëel genoeg voor de NAVO om dit te doen'', zei premier Mark Rutte.
Timmermans acht het uitgesloten dat Nederlandse militairen betrokken raken bij de burgeroorlog in Syrië. De Patriots zijn alleen in staat om raketten boven Turks grondgebied uit de lucht te schieten, maar kunnen geen doelen raken boven Syrië. De Patriots zullen dus een no-flyzone boven Syrië niet mogelijk maken.
De inzet is in eerste instantie voor maximaal 1 jaar. Volgens minister Hennis zullen de eenheden in de loop van januari operationeel kunnen zijn. Nederland betaalt zelf de kosten voor personeel en materieel tijdens de uitzending. Als de missie 1 jaar duurt, bedragen de kosten 42 miljoen euro.
Solidariteit
Belangrijk argument voor het sturen van de Patriots is ook het ''tonen van bondgenootschappelijke solidariteit'', zei Hennis.
Dat Patriots weinig uitrichten tegen mortieren of granaten, klopt volgens haar, maar: ''Uiteindelijk moeten we ons niet verslikken in Syrië. Dat beschikt wel degelijk over ballistische raketten en andere wapensystemen. Daar zijn Patriots voor bedoeld.''
Binnen de NAVO hebben alleen Nederland, Duitsland en de VS de Patriotsystemen. De Nederlandse eenheden zijn twee keer eerder uitgezonden, in 2001 en 2003 naar het zuiden van Turkije en naar Jeruzalem. Beide keren was dat ter bescherming tegen mogelijke Iraakse Scudrakketten. Er gaan maximaal 400 Duitse militairen met de missie mee.
In de Tweede Kamer steunen de meeste partijen de Patriotmissie, alleen de PVV is er faliekant tegen.
Verkenners
Eerder deze week kwamen Nederlandse militaire verkenners terug uit Turkije. Zij hebben met Amerikaanse en Duitse collega's onder meer gekeken naar zaken als locaties, logistiek en commandovoering. Hennis zei eerder dat Turkije als gastland ''met name de kosten gaat dragen''.
Op Turkse grensdorpen zijn de afgelopen maanden verschillende keren mortier- en artilleriegranaten uit Syrië terechtgekomen. Patriots zijn niet geschikt om dit soort beschietingen te stoppen. De Turken vrezen naar verluidt vooral mogelijke aanvallen met raketten met chemische wapens.
Het Patriot-systeem (Phased Array Tracking to Intercept On Target) is sinds de jaren tachtig in gebruik bij diverse NAVO-landen. Bij normale inzet van het systeem zijn ongeveer 25 voertuigen betrokken.