AMSTERDAM - Studentenwoningen moeten uitgezonderd worden van de maatregelen die het kabinet neemt met betrekking tot de nieuwe vaststelling van huurprijzen.

Hiervoor pleit Tweede Kamerlid Linda Voortman (GroenLinks) tegenover NU.nl.

Voortman vreest dat de nieuwe maatregelen van het kabinet er toe zullen leiden dat er minder studentenwoningen worden gebouwd, terwijl er al een tekort aan dergelijke woningen is.

Daling

In het regeerakkoord is afgesproken de huurprijs van woningen te baseren op 4,5 procent van de WOZ-waarde. Door de relatief lage WOZ-waarde van studentenwoningen leidt dit in veel gevallen tot een flinke huurprijsdaling, zo licht Jan Benschop, directeur van studentwoningcorporatie DUWO toe aan NU.nl.

"De huurprijs van een studentenwoning van de campus Uilenstede in Amstelveen daalt door de nieuwe regeling van 189 naar 80 euro per maand. Het zijn kolossale en desastreuze maatregelen. Studenthuisverhuurders gaan op deze manier failliet", aldus Benschop.

Bouw

Door deze inkomstendaling komt de bouw van nieuwe studentenwoningen in het gedrang, zo waarschuwt GroenLinks.

Zo maakte Duwo onlangs al bekend door de plannen de bouw van nieuwe studentenflats, zoals de bouw van een flat met 520 woningen in Delft, te moeten annuleren. Ook in Groningen en Leiden is de bouw van studentenwoningen opgeschort.

"Als deze kabinetsmaatregelen doorgaan wordt het nog veel moeilijker om een studentenkamer te vinden. Het kabinetsbeleid om huren meer marktconform te behandelen dreigt dramatisch uit te pakken voor studenten", zo stelt Voortman.

Bodem

Het Tweede Kamerlid heeft minister Stef Blok (Wonen) gevraagd om een berekening te maken van de budgettaire gevolgen van door hen voorgestelde uitzondering van studentenwoningen. Ook vraagt Voortman zich af of de gevolgen van de maatregelen door het ministerie wel waren voorzien.

DUWO zelf voert als oplossing aan om een bodem in de WOZ-waarde vast te leggen, waarbij de waarde van woningen minimaal op 125.000 euro word vastgelegd. "Op die manier kunnen we maximaal 470 euro huur per maand vragen", aldus Benschop.