AMSTERDAM - Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) gaat mogelijk kijken naar de regels rondom de opvolger van het elektronisch patiëntendossier.

Aanleiding is het bericht dat de Amerikaanse overheid inzage zou kunnen eisen in medische dossiers. Dat meldt minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) aan de Tweede Kamer.

"Voor mij staat buiten kijf dat niemand, noch een persoon, noch een natie, in het medisch dossier van een patiënt moet kunnen kijken als deze daarvoor geen toestemming heeft gegeven. Daaraan valt niet te tornen", schrijft Schippers.

Om er zeker van te zijn dat de dossiers geheim blijven, gaat de minister het CBP vragen de zaak beoordelen.

Amerika

De NOS meldde vorige week dat het Landelijk Schakelpunt, zoals het nieuwe EPD heet, wordt gemaakt door het Amerikaanse bedrijf CSC. Dat zou vallen onder de Patriot Act, waarmee Amerikaanse bedrijven kunnen worden gedwongen gegevens af te staan. Volgens de VZVZ, de organisatie achter het patiëntendossier, is dit niet het geval.

Privacy

Het CBP heeft eerder gemeld geen privacyrisico's te zien rondom het nieuwe patiëntendossier, maar zei erbij de verdere ontwikkelingen goed in te gaten te houden. Het oorspronkelijke EPD sneuvelde in de Eerste Kamer, onder meer wegens zorgen over de privacy.

Een woordvoerder van het CBP kan nog niet zeggen of de privacywaakhond zal voldoen aan het verzoek van Schippers.