DEN HAAG - Studenten die twee studies tegelijk willen doen kunnen dat ook de komende jaren doen zonder dat ze veel meer collegegeld moeten gaan betalen.

Dat willen coalitiepartijen VVD en PvdA, die samen een meerderheid hebben in de Tweede Kamer.

Tot een aantal jaar geleden was het mogelijk om ingeschreven te staan bij meerdere studies terwijl er maar één keer collegegeld hoefde te worden betaald.

Door het kabinet Balkenende 4 werd het volgen van meerdere studies aan banden gelegd. Studenten moesten voor een tweede studie instellingscollegegeld gaan betalen wat al gauw duizenden euro's extra kost.

Via een convenant, gesloten door ministerie, universiteiten en hoger onderwijsinstellingen, werd een uitzondering gemaakt voor studenten die twee studies tegelijk willen doen. Dat convenant loopt af na het studiejaar 2012/2013, maar zal als het aan de Tweede Kamer ligt dus worden verlengd.

"Iemand die ambitieus genoeg is en het vermogen in huis heeft om twee studies tegelijk te volgen mogen we niet afstraffen maar moeten we juist stimuleren", aldus VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg.

LSVb

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is blij dat regeringspartijen PvdA en VVD inzien dat een studenten die twee studies doen een verrijking zijn voor Nederland.

LSVb-voorzitter Kai Heijneman: "Het is wel doodzonde dat alleen studenten die nog niet afgestudeerd zijn die kans krijgen. Wie al een diploma heeft, zal ook met convenant vaak duizenden euro's collegegeld moeten betalen om zijn kennis te verbreden."