DEN HAAG - Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs gaat kijken naar de mogelijkheden om de regels voor leerlingenvervoer aan te passen. 

Nu is het nog zo dat gemeenten verplicht zijn om het vervoer te betalen voor leerlingen die naar een religieuze school willen. De regeringspartijen PvdA en VVD willen daarvan af.

Dekker schrijft in antwoord op Kamervragen van Loes Ypma (PvdA) dat hij wil kijken naar de mogelijkheden om de regels aan te passen. Hij zal dat doen ''in het licht van artikel 23 van de Grondwet'', dat gaat over de vrijheid van onderwijs en de financiële gelijkstelling van openbare en bijzondere scholen.

Handicap 

De verplichting voor gemeenten om vervoer naar religieuze scholen te betalen, kan volgens Ypma leiden tot hoge kosten. VVD en PvdA willen dat gemeenten wel blijven betalen voor het vervoer van gehandicapte leerlingen.

Een handicap is geen keuze, anders dan een religie, aldus Ypma. Overigens kunnen gemeenten er wel voor kiezen om het vervoer van de zogeheten signatuurleerlingen toch te blijven betalen.

6000 leerlingen

Ypma wil dat de wet zo wordt aangepast dat ouders wel het recht behouden hun kind naar de school van keuze te sturen, maar geen recht meer hebben op subsidie voor het vervoer. Volgens Ypma zijn er 6000 leerlingen die omwille van hun geloof gesubsidieerd naar school worden vervoerd. Er gaat 10 miljoen euro in om.