DEN HAAG - Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën ''sluit niet uit'' dat de eurolanden op enig moment in de toekomst Griekenland schulden zullen kwijtschelden.

Ook een nieuw steunprogramma sluit hij op termijn niet uit.

Dijsselbloem zei dat dinsdag in een debat in de Tweede Kamer. Kwijtschelden van schulden is volgens hem wel de ''aller-, aller-, allerlaatste maatregel. Ongewenst, moeten we niet doen als het niet nodig is.''

Op basis van het jongste akkoord over de Griekse schulden is het volgens Dijsselbloem ook niet nodig.

Afspraken

Dijsselbloem verwees naar de afspraken die hij vorige week met andere eurolanden maakte. Als Griekenland over een aantal jaar weer een begrotingsoverschot heeft en aan de eisen van de eurozone voldoet, dan zijn de eurolanden bereid te kijken naar ,,verdergaande maatregelen'', mochten die nodig zijn om de Grieken verder te helpen met het terugdringen van hun staatsschuld.

Wat die maatregelen zijn is niet omschreven, maar opties zijn behalve het kwijtschelden van schulden ook nogmaals het verlagen van rentes of het verlengen van looptijden. Vorige week werd al besloten tot een lagere rente en langere looptijd. Dat kost Nederland de komende 14 jaar 70 miljoen euro per jaar, bijna 1 miljard euro in totaal. Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer van in elk geval VVD, PvdA, D66 en GroenLinks steunt die afspraken.

VVD

De VVD is op dit moment in elk geval tegen schuldkwijtschelding en wil ook niet stellen dat die in de toekomst er zal komen. Dat toezeggen zou volgens VVD-Kamerlid Mark Harbers ''buitengewoon onverstandig'' zijn, omdat de eurolanden dan alle druk op de Griekse regering om te hervormen weghalen.

''Het kan niet zo zijn dat wij hier tot uiterste gaan en mama Papandreou nog glaasje ouzo neemt aan het Meer van Genève.''

Hij zei verder dat de nieuwe afspraken waarover de eurolanden het vorige week onder voorbehoud eens werden de VVD als een ''steen op de maag'' liggen, maar dat hij ze met ''de pest in het lijf'' wil steunen om een acuut faillissement van Griekenland en besmetting van de Griekse problemen naar andere eurolanden te voorkomen. Voorwaarde is wel dat het het programma van schuldterugkoop door Griekenland slaagt.

Alle berichten over Griekenland in ons nieuwsdossier