DEN HAAG - De vele fusies tussen zorginstellingen baren SP-Kamerlid Renske Leijten zorgen.

Leijten zei dinsdag bij de behandeling van de VWS-begroting een ''uitbraak van Amarantitis'' te voorzien, verwijzend naar problemen bij onderwijsgigant Amarantis .

De SP bekritiseerde de kabinetsplannen en wil van staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) weten of hij veel gezonde instellingen voor de ouderen- en gehandicaptenzorg ziet die het geld goed besteden.

Leijten vroeg zich verder af welke visie de Tweede Kamer eigenlijk bespreekt.

''Langer thuis wonen kan het niet zijn, want de thuiszorg wordt volledig gesloopt. De huishoudelijke verzorging is de afgelopen jaren consequent verwaarloosd, om nu te worden afgeschaft. De rest van de thuiszorg wordt verscheurd en over de schutting gedumpt bij gemeenten.''

Dupuis

Leijten vindt het niet door de beugel kunnen dat VVD-senator Heleen Dupuis lid is geworden van de commissie die advies geeft over de samenstelling van het basispakket in de zorgverzekering.

Dupuis, emeritus hoogleraar medische ethiek, is sinds kort lid van de Adviescommissie Pakket van het College voor zorgverzekeringen (CVZ). Het CVZ is de instantie die minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) advies geeft over wat er wel en niet in het basispakket moet zitten.

Volgens Leijten is de nieuwe functie van Dupuis problematisch, omdat zij als lid van de Eerste Kamer de taak heeft Schippers te controleren, ook over de samenstelling van het basispakket. Het SP-Kamerlid heeft Schippers dinsdag tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van Volksgezondheid om opheldering gevraagd.