AMSTERDAM – Als gevolg van de kabinetsplannen om 1,2 miljard te bezuinigen op de huishoudelijke hulp zullen ouderen te maken krijgen met een flink koopkrachtverlies. 

Dit blijkt uit berekeningen van het Nibud in handen van NU.nl.

Een alleenstaande oudere boven de 65 jaar met AOW en aanvullend pensioen tot 600 euro, die drie keer per week thuiszorg krijgt, zal te maken met een koopkrachtverlies van 19 procent. 

Een alleenstaande onder de 65 gaat er bijna 16 procent op achteruit. Voor een echtpaar met dezelfde hulp en hetzelfde inkomen zal het koopkrachtverlies op 14,5 procent uitkomen.

Mensen met alleen een uitkering of een AOW gaan er tot 3,6 procent in koopkracht op achteruit. Alleen alleenstaande 65-plussers met alleen een AOW gaan er nog met 0,8 procent in koopkracht op vooruit.

Het Nibud onderzocht het koopkrachtverlies onder ouderen op aanvraag van de Haagse wethouder Karsten Klein. 

Noodklok

De vier grootste steden van Nederland, waaronder Den Haag, luidden eerder de noodklok over de aangekondigde bezuinigingen, die volgens hen 'haaks staan op de wens van de regering om mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen'.

Juist de hulp die daarvoor nodig is, wordt vrijwel wegbezuinigd, aldus de steden.

Binnenkort vallen voorzieningen als persoonlijke verzorging en dagbesteding als gevolg van het regeerakkoord onder de verantwoordelijkheid van gemeenten.