AMSTERDAM - De hypotheekregels voor starters op de woningmarkt moeten worden versoepeld. Daarvoor pleitte VVD-senator Loek Hermans dinsdag tijdens de algemene beschouwingen in de Eerste Kamer.

Hermans vroeg zich af of de nieuwe regels waarbij nieuwe hypotheken per 1 januari meteen annuïtair en volledig moeten worden afgelost niet 'remmend' werken voor starters.

"Is een aflossing van honderd procent wel reëel?"

De VVD'er denkt dat een systeem waarbij starters minder hoeven af te lossen beter is.

Uitstel

Verschillende belangenverenigingen hebben zich de laatste tijd al tegen de regelgeving gekeerd. Zo pleitten de Vereniging Eigen Huis, het Verbond van Verzekeraars en de Nederlandse Vereniging van Makelaars al enige tijd voor minimaal een jaar uitstel van de regelgeving. 

De huidige plannen zouden leiden tot een ongelijke behandeling van nieuwe en bestaande huizenbezitters.

De organisaties waarschuwen voornamelijk voor grote uitvoeringsproblemen en negatieve effecten voor de woningmarkt.

Hoge maandlasten

Zo zullen starters met fors hogere maandlasten worden geconfronteerd, dat zou leiden tot 'onnodige extra waardedaling' van woningen, aldus de organisaties.

Zo blijkt uit berekeningen van de organisaties dat bij de invoering van de annuïteitenhypotheek de maandelijkse lasten van een woning in het eerste jaar 18 procent hoger uitvallen, wat oploopt tot een stijging van 65 procent in dertig jaar.