DEN HAAG - De consequenties van het vertrek van de Duitse militairen in Kunduz voor de Nederlandse collega's daar worden nog verder bekeken.

Dat zegt een woordvoerder van Defensie dinsdag. Maar het overleg tussen de verantwoordelijken van beide partijen is altijd heel goed, stelt de zegsman.

Vorige week werd bekend dat de Duitsers zich in de loop van 2013 terugtrekken. De Nederlanders zullen tot medio 2014 blijven. De kans is echter reëel dat de Nederlandse missie in Kunduz volgend jaar al stopt.

Dat zegt commandant van de Nederlandse trainingsmissie kolonel Roland de Jong dinsdag tegen de Volkskrant in reactie op het waarschijnlijke vertrek van het Duitse leger uit de provincie. Het ministerie van Defensie vindt speculeren over een vertrek 'veel te vroeg'.

Omdat de Nederlanders op ditzelfde kamp verblijven, is er 'zeker een reële kans' dat de Nederlanders ook moeten vertrekken, laat de commandant weten. Tot dusverre was het plan de missie in 2014 te beëindigen.

Groter verband

Wim van den Burg, voorzitter de militaire bond AFMP/FNV, wijst erop dat een randwoorwaarde is dat Nederland altijd op missie gaat in groter verband. ''We moeten dit niet op zijn beloop laten'', aldus een bezorgde Van den Burg over het vertrek van de Duitsers.

De veiligheid van de Nederlandse militairen moet worden gegarandeerd, benadrukt hij. Van den Burg zegt dat al eerder aan de kaak is gesteld wat er zou gebeuren als de Duitsers zouden terugtrekken, maar daar is nooit meer iets op vernomen.

Voldoende verbeterd

De Duitse regering besloot tot het vertrek omdat de situatie in Kunduz inmiddels voldoende verbeterd zou zijn. Als de Bondsdag het besluit goedkeurt zullen de Duitse troepen aan het einde van volgend jaar vertrokken zijn. Binnen twee maanden neemt het parlement een besluit.

Nederland liet eerder weten met Duitsland in overleg te gaan over de gevolgen van de missie. De Duitsers zorgen onder meer voor bescherming van de Nederlanders op het kamp.

Ook zijn ze verantwoordelijk voor de verschillende faciliteiten, zoals de kantine, maar ook medische verzorging. De Jong laat weten dat verschillende scenario's worden bekeken, maar de nadruk ligt op de optie om volgend jaar te vertrekken.

Terughoudend

Het ministerie van Defensie reageert terughoudend.

"We zijn al een tijdje in overleg met de Duitsers", vertelt een woordvoerder. "Pas wanneer begin volgend jaar duidelijk wordt of het Duitse leger in 2013 de werkelijk de missie in Kunduz beëindigt, kunnen we bekijken wat de consequenties voor Nederland zijn."

Eerder werd bekend dat Groot-Brittannië zijn troepenmacht in Afghanistan met 500 soldaten inkrimpt. Hierdoor zijn nog 9.000 Britse strijdkrachten in het land aanwezig